
Ett fritidshus kan bli en källa till glädje i många år – med rätt förberedelser ökar chansen att det också blir en trygg och hållbar investering.
Att ha ett eget fritidshus är för många en dröm som förknippas med frihet, lugn och en egen plats att kalla sitt smultronställe. Vare sig det är en stuga vid havet, ett torp i skogen eller ett modernt hus med utsikt över en stilla sjö.
– I takt med att räntorna börjat sjunka har det börjat röra på sig på marknaden för fritidshus efter några år med låg aktivitet. Och under våren ökar i regel både intresset och utbudet, berättar Jonathan Mörn på Ålandsbanken.
Hur ska fritidshuset användas?
Innan du kastar dig in i jakten på drömhuset är det klokt att fundera på hur du vill att livet i fritidshuset ska se ut. Vill du kunna bo där året runt? Ska det fungera som hemmakontor vissa veckor under året? Är egen strand avgörande eller föredrar du ett litet torp på landet?
Tillgänglighet är också en viktig faktor. Vill du kunna ta dig till fritidshuset med bil eller båt? Ta ställning om restiden känns rimlig och ta med eventuella avgifter för till exempel skärgårdstrafik i beräkningen.
Komfort i boendet
Du behöver också fundera på vilken boendestandard som är viktig för dig. Ett enklare torp med utedass och utedusch kan vara charmigt, men kräver ett helt annat förhållningssätt än ett nybyggt fritidshus med modern utrustning och komfort.
Ta dig tid att gå på många visningar. Det ger dig en bättre känsla för vad som finns på marknaden – och inte minst hur omgivningarna känns. Det är inte ovanligt att fastigheten i sig känns rätt, men att området visar sig inte passa.
Gör en tydlig budget
Att köpa fritidshus är en stor investering. Tänk över vad du är beredd att betala och gör en noggrann kalkyl där alla kostnader ingår. Ålandsbankens Kundansvariga hjälper dig att gå igenom din ekonomi inför köpet. Med ett lånelöfte redo kan du agera snabbare när drömhuset dyker upp på marknaden.
– Vi går även igenom utgifter för lagfart, överlåtelseskatt, pantbrev, löpande utgifter och eventuella renoveringar. Vid mötet med banken får du en tydligare bild av dina lånemöjligheter och vad amorteringen innebär för din ekonomi, säger Jonathan Mörn.
Tips inför köpet av fritidshus
- Läs på i prospektet – ta reda på kostnader för el, vatten, avlopp, sophantering, eventuell sotning och renoveringsbehov. Red ut frågetecken med mäklaren.
- Undersök huset noggrant – Är taket gammalt och behöver bytas? Är det nödvändigt med dränering? Anlita en certifierad besiktningsman om du är osäker.
- Planer på att bygga ut? – Se över om det krävs bygglov för framtida tillbyggnader.
- Kolla kommunens planer – förändringar i området kan påverka både trivsel och värdet på fastigheten.
- Sätt en tydlig budgräns för dig själv – det är lätt att dras med om det blir budgivning.
- Försäkra huset – redan från tillträdesdagen.
- Ha en buffert – oväntade kostnader kommer alltid. Överväg att ha ett dedikerat fritidshuskonto. Ålandsbankens Östersjökonto ger dig ränta och bidrar till Östersjöns välmående.