16 maj 2018
Åland

Förvaltare med passion för maraton

Ålandsbanken Lars Söderfjell

Med tre decenniers erfarenhet av aktiemarknaden har Lars Söderfjell återvänt till Ålandsbanken. Högst på agendan står att ge privatkunderna samma möjligheter till avkastning som de stora institutionerna. Med hans erfarenhet är allt möjligt.

Lars Söderfjell har fått i uppdrag att leda utvecklingen av Ålandsbankens diskretionära aktiemandat, det vill säga de direktägda portföljerna som inte finns i bankens fonder. Lars är en återvändare och är sedan augusti i år anställd på Ålandsbanken för andra gången efter en tid hos Swedbank. För honom är det en spännande nystart att komma närmare kunderna och rådgivarna igen. Han är dedikerad uppgiften att utveckla aktieförvaltningen och vässa portföljen med nordiska kvalitetsaktier. Under tre decennier har Lars skaffat sig värdefulla erfarenheter och erövrat en specialkunskap om aktiemarknaden från flera olika roller som aktiestrateg och förvaltare. Han brinner för aktier och tycker fortfarande att det är spännande att analysera och värdera företag.

Nytt dreamteam för förvaltning av direktägda aktier

Efter 30 år på bland annat ABG Sundal Collier, Handelsbanken och Swedbank med aktieförvaltning för institutioner och privatpersoner har Lars nu fått möjlighet att leda ett nytt dreamteam för förvaltning av direktägda aktier på Ålandsbanken. I teamet ingår bland andra Niklas Wellfelt, Kjetil Anthonisen och Thomas Johansson. Ambitionen är att fortsätta att erbjuda kunderna god avkastning i deras nordiska aktieportföljer. Aktiv förvaltning och fundamental analys ligger till grund för investeringarna och gruppen av aktieanalytiker har fokus på kvalitetsbolag med hög likviditet: – I vårt uppdrag ingår utöver aktieförvaltningen att producera ett nyhetsbrev för våra Private Banking-kunder och en strategirapport för rådgivarna i banken. Vi vill ge våra kunder tillgång till lättillgänglig information, så att de hela tiden vet vad vi grundar våra investeringsbeslut på. Vi tror på transparens. Så är det inte alltid hos storbankerna. Där sker mycket bakom stängda dörrar.

Inte mycket till övers för Indexfonder

Lars har inte mycket till övers för indexfonder eller storbankernas indexnära fonder. Poängen med aktiv förvaltning är att man ska överträffa index över tid för att kunderna totalt sett ska få en rimlig avkastning på sitt investerade kapital. Kunderna som tar del av Ålandsbankens samlade kunskap när det gäller direktägda aktier har oftast sex miljoner kronor eller mer i förvaltat kapital. En vanlig kategori kunder är entreprenörer som har sålt sitt företag och låter Ålandsbanken förvalta kapitalet. Med det nya sammansvetsade teamet i spetsen får kunderna förvaltning på institutionell nivå. Lars vill gärna dela med sig av det han har lärt sig genom åren: – Jag vill överföra det professionella  tänkandet från institutionell förvaltning till förvaltningen av privatkundernas kapital. Det ger våra kunder samma möjligheter som de riktigt stora kunderna har. Vi köper aktier som vi förstår på den nordiska marknaden med fokus på svenska kvalitetsföretag.

Ålandsbanken Lars Söderfjell

”Jag har fastnat för maratonlöpning och njuter av det, även om jag är medveten om att jag måste lägga upp loppet på ett sätt som passar en 52-åring."

Väl avvägd riskspridning

Det nordiska perspektivet på förvaltningen ger en väl avvägd riskspridning. Aktier i svenska industriföretag kompletteras till exempel med aktier i företag inom råvaror i Norge och energi i Finland. Aktieförvaltningen är konservativ, det vill säga försiktig och med rimlig risk. Portföljen består av omkring femton olika aktier. Det är samma upplägg och aktier som Lars har i sin egen aktieportfölj. I Sverige är det fortfarande en bråkdel av spararna som investerar sparkapitalet direkt i aktier. Merparten av svenskarna har sitt sparkapital placerat i fonder, direkt eller indirekt genom pensionerna. Så ser det inte ut på Åland:  – På Åland har man ingen tradition med sparande i fonder. Där är det vanligare med aktivt ägande och investeringar direkt i aktier. Det är inspirerande att ha bankens åländska rötter i bakhuvudet när jag har kontakt med kunderna i Sverige. Jag gillar verkligen mitt arbete. Jag lär mig något nytt varje dag på kontoret. Lars drivs av att utveckla verksamheten och göra ett så bra arbete som möjligt. Dessutom trivs han med tävlingen på aktiemarknaden.

Passionerad tävlingsmänniska

För åtta år sedan upptäckte Lars Söderfjell att hans kropp tål asfaltslöpning. Inspirerad av en kollega bestämde han sig för att börja löpträna regelbundet. I dag gör han varje år två hela och fyra halva maratonlopp i Sverige och utomlands. Kroppen gillar halvmarorna bäst. Maratondistansen på drygt 4,2 mil sliter mer på kroppen och kräver sju till tio dagars återhämtning. Annars räcker det med en dags vila mellan träningspassen. Tävlingsmomentet i maratonloppen sporrar honom att öka prestationen: – På tävling kan jag ta ut fem, sex procent extra av min kropp, och maratonloppen gör mig motiverad att träna så mycket som jag gör. Senast deltog Lars i New York Marathon Jag tittade också på det klassiska långloppet i Boston, men den sträckningen är mer kuperad och löpningen är inte lika festlig. Jag har valt New York eftersom staden i sig är så fantastisk och ger mig en magisk upplevelse medan jag springer.

Det årliga maratonloppet är en klassiker som går genom fem stadsdelar i New York. Det första loppet gick 1970. Det är världens största maratonlopp med över 50 000 deltagare. Loppet startar på Staten Island, passerar Verrazano-Narrows Bridge, fortsätter genom Brooklyn, Queens och Bronx innan löparna kommer till Manhattan. Målgången är i Central Park: – Det händer något speciellt med mig när jag får en nummerlapp på bröstet. Tävlingsmänniskan i mig får liv igen. Jag har fastnat för maratonlöpning och njuter av det, även om jag är medveten om att jag måste lägga upp loppet på ett sätt  som passar en 52-åring. Jag siktar på att genomföra maratonloppet i värdig takt och komma i mål på 3.30, 3.35. Lars har en hel del träning framför sig. Han har varit ”örnförkyld” i tio dagar och behöver komma igång med träningen på allvar igen. Nu känns varje löpsteg i låren och ger träningsvärk. Träningen och tävlingarna ger energi till arbetet. Och det behöver han inför nystarten på Ålandsbanken.

Ålandsbanken Lars Söderfjell

”Vi tror på transparens. Så är det inte alltid hos storbankerna."

Från maraton till Vasaloppet och Voltaire

Lars springer inte bara maraton. Han åker längdskidor och utförsåkning också. Nyligen har han utmanat en av döttrarna på Halvvasan i slutet av februari. Då går skidloppet från starten i Oxberg till målet i Mora. Distansen är 4,5 mil lång och relativt lättåkt. Ändå är det en utmaning för både pappan och dottern. Favoritåkningen utför är i bergen i Colorado: – Jag väntar fortfarande på att få uppleva den perfekta pudersnön i Aspen, men det är en ljuvlig miljö att åka skidor i. Off pist-åkningen är underbar där. Det går att ta liften upp till 3 200 meter, men sedan får man ta sig upp på skidorna till 3 800 meter och susa nerför berget. För mig som är född och uppvuxen i Gällivare är det en fantastisk upplevelse. Hemmavid var jag bäst på störtlopp. Där kom min tävlingsinstinkt bäst till sin rätt. Ju tätare portarna stod, desto sämre gick det för mig. Därför var aldrig slalom min grej.

Bokslukare

Lars är också en bokslukare. Han läser både fackböcker och skönlitteratur. Deckare är en favoritgenre, men han uppskattar alla romaner som ger honom en språklig upptäcktsresa: – Candide är min favoritbok alla kategorier. Det är en underbar berättelse, språket är njutbart och det finns många bevingade citat i boken av Voltaire. Jag njuter av att läsa sådana romaner. Det gäller att förvaltarteamet på Ålandsbanken hela tiden följer med i det som händer och läser på om företagen och samhället, så att de hänger med i utvecklingen och når längre i sina diskussioner om prestationer och framtida potential. Med Lars erfarenheter och kunskap är allt möjligt och han kommer att ge allt för att leda utvecklingen av aktieförvaltningen på Ålandsbanken under de närmaste åren. Det långsiktiga perspektivet är avgörande när det gäller aktieförvaltning. Men Lars har också varit med så länge att han vet att framgång på aktiemarknaden också kräver en smula ödmjukhet. Lite bättre än de flesta andra är gott nog. 

Artikel från Tidningen Å nr 2/2017 (publicerad 20.12.2017) 

Foto: Viktor Fremling

Välkommen till en bank som värdesätter dig och miljön!