Ta hjälp och undersök dina möjligheter. Det är juristen Frida Isakssons främsta råd när du funderar över hur du kan överlåta egendom på bästa sätt.
Ordet filantropi kommer från grekiskan och betyder människokärlek. Det är en fin handling där du ger bort något utan att kräva något tillbaka. Men har du inte koll på reglerna kan gåvan resultera i oväntade skatter för mottagaren. Därför är det viktigt att vara medveten om vilka regler som finns.
– Det är mottagaren av gåvan som är skyldig att betala gåvoskatt. Den som ger en gåva kan ibland tycka att det känns tråkigt att gåvan föranleder en skattekonsekvens, men en väl genomtänkt gåva kan i slutändan ge en lägre skattekonsekvens än att inte ge gåvan, säger Frida Isaksson, jurist på Ålandsbanken.
I Finland och på Åland kan du under en treårsperiod ta emot en gåva med ett värde upp till 5 000 euro från samma gåvogivare utan att behöva betala gåvoskatt. Hur stor skatten är påverkas av gåvans värde och relationen mellan gåvogivaren och mottagaren. Skatten kan variera mellan 8 och 33 procent och är lägre vid nära släktband, till exempel vid gåvor till make, maka, barn eller barnbarn.
– Skänker du däremot pengar till allmännyttiga organisationer eller välgörenhet är donationerna skattefria, säger Frida Isaksson.
Koll på förskottsarv
När du ger en gåva till en släkting behöver du, förutom skatten, ha koll på hur gåvan kan komma att påverka fördelningen av arv i framtiden. Har du gett en stor gåva till en arvinge bör du fundera på om det ska räknas som förskott på arv eller inte.
– För att reglera detta är det viktigt med dokumentationen. Har du tre barn och ger ett barn en gåva bör du formulera skriftligen om de två andra barnen ska kompenseras för detta senare eller inte. Detta kan lätt glömmas bort och därmed riskera onödiga konflikter i framtiden.
Det finns både gåvoskatt och arvsskatt i Finland. Båda skatterna är progressiva och ett högre värde ger en högre skatt, därför kan det finnas vinning i att ta beslut om du vill ge en gåva eller eller låta egendomen erhållas genom arv.
– Väntar du med gåvan och efterlämnar ett större arv kan mottagaren få en högre arvsskatt. Om du istället delar upp det och ger gåvor flera gånger kan den totala skatten bli lägre. Att ge flera gåvor utspritt på längre tid kan alltså vara mer skatteeffektivt än att vänta och efterlämna ett större arv, säger Frida Isaksson.
Särskilda regler för fastigheter
Som jurist på Ålandsbanken får Frida Isaksson många frågor gällande fastigheter. Åland har eget regelverk avseende fastighetsägande. Hembygdsrättsregelverket slår fast under vilka förutsättningar en person kan bli ägare till en fastighet på Åland. Har du hembygdsrätt kan du bli ägare till vilken fastighet som helst.
Om du saknar hembygdsrätt kan du bli ägare till vissa fastigheter genom att du antingen har jordförvärvsrätt eller att du efter ansökan om jordförvärvstillstånd kan äga just den specifika fastigheten du ansökt om tillstånd för. Det är bra att tänka till innan man ger sin fastighet vidare.
– Många undrar hur de ska göra för att säkerställa att deras barn får ta över deras fastighet i framtiden. Vi rekommenderar alltid att man kommer in för ett samtal hos oss. Det är mycket som spelar in – är ditt barn registrerat som bosatt på Åland? Vilken koppling har ditt barn till Åland? Hur länge har du ägt fastigheten? Hur stor är den? När vi har alla detaljer kan vi titta på vilka möjligheter just du har och vad som passar bäst för er.
Relativt vanligt är att man skänker bort fastigheten men behåller besittningsrätten och därmed fortfarande kan nyttja fastigheten. Det resulterar i en skattelättnad för gåvotagaren eftersom den som får fastigheten inte har rätt att använda fastigheten obehindrat.
Ta reda på dina möjligheter
Frida Isaksson betonar vikten av att ta hjälp så att du blir medveten om dina alternativ. Därefter är det lättare att ta ett beslut när du ska ge en gåva, oavsett vilken typ av gåva det gäller.
– Ta hjälp av en sakkunnig som kan gå igenom vilka alternativ som finns. Du kan uppnå samma resultat men med helt olika skattekonsekvenser.
– Att skriftligt formulera din vilja i ett gåvobrev eller testamente, gör att andra förstår din vilja den dag du inte längre själv kan uttrycka den, säger hon.