Sofie Holmström hade svårt att välja vilket område hon skulle koncentrera sig på i yrkeslivet – ekonomi eller it? På Ålandsbanken slapp hon det valet. Hon fick både och! – Jag trivs i korsningar mellan olika områden. Det blir spännande och dynamiskt och jag har redan fått vara med om en otrolig resa. Mitt affärsområde fanns inte för fem år sedan, säger hon.
Blev chef för nytt affärsområde och tog plats i ledningsgruppen
Sofie Holmström har marscherat snabbt i Ålandsbankens korridorer. Sedan januari 2021 sitter hon även i bankens ledningsgrupp; där är hon med god marginal den yngsta medlemmen.
– Affärsområdet Partnersamarbeten är en ny del av bankens verksamhet och en del i strategin framåt. Därför blev det naturligt att det skulle representeras också i ledningsgruppen, säger hon.
Det händer mycket inom området och det handlar – kort sagt – om att öppna Ålandsbankens portfölj med digitala tjänster för olika processer för allt fler. När branschen började diskutera fintech och samarbeten på allvar, då hade Ålandsbanken redan lämnat startgroparna och hade inlett ett samarbete med fintechbolaget Dreams som 2016 lanserade ett nytt sätt att spara mot sina drömmål. Senare inleddes även samarbeten inom paytech och med Doconomy, vid det här laget välkända och uppmärksammade världen över genom erbjudandet av Åland Index till över 360 miljoner kunder för att öka konsumenternas medvetenhet om sin klimatpåverkan.
Snabb karriär i banken
Sofie Holmström
Bolån i Sverige
Fler är på kommande. Aktuellt just nu är ett samarbete kring bolån riktat mot kunder på den svenska marknaden. I det ingår förutom Ålandsbanken även ICA Banken, Ikano Bank, Söderberg & Partners och Sparbanken Syd, som erbjuder bolån åt sina kunder med hypoteksbolaget Borgo som kreditgivare.
– De enskilda parterna har sina egna marknader och erbjuder sina separata fördelar för kunderna, men genom att gå samman på det här sättet uppnås värdefulla stordriftsfördelar för alla, säger Sofie Holmström.
Eftersom Ålandsbanken är en fullservicebank finns den kompetens som behövs för en rad olika tjänster.
– Det gör oss unika. Vi har både bredd och spets och kan därmed erbjuda ett brett utbud av banktjänster som produceras av bankens centralfunktioner tillsammans med vårt dotterbolag Crosskey Banking Solutions. Bra banktjänster är komplexa. De ska vara enkla att använda för kunderna samtidigt som de ska uppfylla allt fler säkerhetskrav som myndigheterna ställer, säger Sofie Holmström.
”Det gäller att välja vad man lägger sin tid på – både i jobbet och på fritiden.”
Sofie Holmström
Var på långresa
Att Sofie skulle återvända till Åland och hitta ett toppjobb på Ålandsbanken var inget hon hade med i planeringen när hon åkte till Uppsala för att börja studera. Studierna ledde till en dubbelexamen men hon hann också med annat; som till exempel att jobba på ett lager i Oslo för att få ihop pengar till en långresa i Asien och Australien. Det blev också ett studieår i Lausanne i Schweiz. Sedan följde jobb med försäljning i it-branschen och hon var stationerad både i Stockholm och Helsingfors.
Under tiden i Helsingfors började Sofie och hennes man, som också är ålänning, fundera på att flytta till Åland och då gällde det att hitta jobb som matchade deras utbildningar. För Sofies del blev det projektledarjobbet på Ålandsbanken och flyttlasset gick 2013.
Stor potential
– Bankvärlden var helt ny för mig då. Det var spännande och lärorikt och jag började som ledare för ett projekt med målet att ge ut säkerställda obligationer i Sverige. Vi bildade sedan avdelningen Affärsutveckling där jag blev chef. Jag har fått vara med om en otrolig resa. Det jobb jag har i dag fanns inte när jag började på banken! Partnersamarbeten bröts ut ur Affärsutveckling och blev ett eget affärsområde den 1 januari 2020, säger hon.
Hon ser stora utvecklingsmöjligheter både i Finland och Sverige. Det finns många aktörer i finansbranschen som kan dra nytta av de tjänster som Ålandsbanken utvecklat.
– Men visst – det är många faktorer som ska klaffa innan vi har ett fungerande samarbete. Vi är en jämförelsevis liten bank och måste välja våra åtaganden med omsorg, säger hon.
Gillar utveckling
För hennes egen del passar jobbet som hand i handske. Hon trivs med bredden och med blandningen av it- och ekonomi. Hon trivs med kundkontakterna och uppskattar de internationella inslag som jobbet ger.
– Jag gillar när det händer saker och jag vill utvecklas. Så länge jag gör det ger det mig energi och då känns det inte betungande att fundera ett extra varv på jobbet även utanför bankhuset. Jag är också mån om att uppmuntra mina medarbetare att våga tro mer på sig själva och göra det som de brinner för. Det finns många som har så mycket potential, säger hon.
Ett krävande arbete med många saker att hinna med brukar betyda fullspäckade dagar.
– Det gäller att välja vad man lägger sin tid på – både i jobbet och på fritiden. Man kan inte göra allt hela tiden. I nuläget är umgänget med barnen det viktigaste, tids nog får jag ägna mig åt egna aktiviteter, säger hon.
Text Helena Forsgård Foto Viktor Fremling