ESG för kunder och företagare
ESG för Ålandsbankens kunder
Hållbart företagande handlar om att driva ett företag på ett långsiktigt sätt där lönsamhet förenas med miljöhänsyn och socialt engagemang. ESG står för miljömässiga, sociala och styrelsemässiga faktorer och utgör en uppsättning kriterier som används för att bedöma ett företags hållbarhetsprestanda och samhällsansvar.
E (Environmental) Miljömässiga faktorer: Företagets koldioxidutsläpp, energiförbrukning, vattenanvändning, hantering av avfall och resursförbrukning.
S (Social) Sociala faktorer: Företagets relationer med sina anställda, leverantörer, kunder och samhället i stort. Sociala faktorer kan omfatta arbetsförhållanden, mångfald och inkludering, mänskliga rättigheter, arbetsrättigheter och samhällsengagemang.
G (Governance) Styrelsemässiga faktorer: Företagets ledningsstruktur, interna kontroller, transparens, etik och affärsetik, samt hur företaget hanterar intressekonflikter och tar beslut som påverkar olika intressenter.
ESG-arbetet bör inte beaktas som ett krav från myndigheter och era kunder, utan som en satsning på företagets framtid. Företaget kan vinna mycket på att arbeta inom hållbarhet och komma igång med arbetet kring ESG-frågor.
Genom företagets hållbarhetsarbete kan de hitta mer effektiva och resurssnåla sätt att driva sin verksamhet. Det kan handla om allt från produktion och logistik till administration. Dessutom kan ett väl genomfört arbete stärka varumärket och ge företaget konkurrensfördelar. Om företagets konkurrenter kan sänka sin resursförbrukning och driva sina verksamheter till lägre kostnader än kundföretaget får det på sikt svårt att konkurrera. Företaget kan också drabbas av sanktioner eller böter om det inte uppfyller de krav och lagar som finns inom hållbarhetsområdet. Sist men inte minst kan företaget hamna i en situation där kunderna väljer att handla från andra företag som drivs mer hållbart.
Nya möjligheter
När företag ställer om till en hållbar framtid får de också chansen att:
- Stärka sitt varumärke och få konkurrensfördelar mot kunder och leverantörer.
- Locka till sig talanger och investerare.
- Bli bättre på att följa befintliga regler eller förbereda sig för kommande regelverk. Utvecklingen går snabbt framåt och du tjänar på att vara insatt och förberedd.
Att undvika risker
Genom att arbeta med hållbarhetsfrågor hanterar ditt företag hållbarhetsrisker, vilket innebär att företaget:
- Undviker ett skadat anseende.
- Begränsar risken för sanktioner, straffavgifter och böter.
- Upptäcker omställningsrisker såsom skatter, teknisk utveckling och förändringar i kundernas efterfrågan och beteende.
- Kartlägger fysiska klimatrisker, till exempel extremväder, inte bara i den egna verksamheten, utan också i hela leverantörskedjan.
ESG för företagare
E: Miljö
- Var får ditt företag tag i era råvaror?
- Varifrån kommer era produkter?
- Anstränger sig era leverantörer för att minska miljörisker?
- Skulle dina kunder betala mer för miljövänliga produkter?
S: Social
- Vilken är din personalomsättning?
- Vilka är de största farorna i dina anställdas arbetsmiljö?
- Hur olika är din personalstyrka, ledning och styrelse?
- Hur ser arbetsförhållandena ut i din leverantörskedja?
- Vad bryr sig dina kunder och anställda om?
- Har det lokala samhället några farhågor om ditt företag?
G: Styrning
- Inkluderar ditt företags affärsidé miljöaspekter och sociala aspekter?
- Medger företagets driftsavtal ESG-transparens?
- Delar du dina ESG-resultat och framtida mål med dina aktieägare och intressenter?