Hoppa till huvudinnehåll

FN:s hållbarhetsmål

Under de senaste åren har vi lagt stor kraft på att identifiera vår påverkan med hänsyn till klimat och miljö. Genom en djupare analys av vår verksamhet samt genom att klimatberäkna vår egen operativa verksamhet, kundernas placeringsportfölj samt kredit- och treasuryportföljen har vi för år 2024 valt följande mål att fokusera på, i enlighet med FN:s globala mål för hållbar utveckling: 6, 7, 8, 11, 12, 13, 14, 15. Med den kunskap vi har idag kan vi se att vi genom våra utsläpp har en negativ påverkan gällande klimat och miljö på framför allt dessa mål. Inom de här åtta områdena har vi därför ett särskilt åtagande att begränsa vår påverkan.
Skargard stig sten trad strand

Vårt fokus på FN:s 17 globala målsättningar

Ålandsbanken - FN Hållbarhetsmål

6. Rent vatten och sanitet för alla

Ålandsbanken - 6 fn

Mål

I enlighet med Ålandsbankens klimatmål.

Ålandsbankens aktiviteter som bidrar till målsättning

Ett mål är att bidra till en minskning av föroreningarna i Östersjön. Med Östersjöprojektet bidrar vi till detta genom att understöda företag och föreningar som aktivt jobbar för att minska föroreningar i vattendrag.

Ålandsbanken var med och instiftade det globala vattenpriset Stockholm Water Prize som delas ut av Stockholm International Water Institute (SIWI). Vi bidrar alltjämt till den årliga utdelningen av priset.

Vi har kranmärkt våra kontor, vilket betyder att vi bara serverar obuteljerat vatten.

7. Hållbar energi för alla

Ålandsbanken - 7 fn

Mål

I enlighet med Ålandsbankens klimatmål.

Ålandsbankens aktiviteter som bidrar till målsättning

Vi satsar på gröna placeringsprodukter och erbjuder våra kunder placeringsprodukter med investeringar som har en positiv påverkan för miljön.

Eftersom vår Vindkraftsfond investerar i vindparksprojekt bidrar vi till att öka andelen förnybar energi i Norden.

Ålandsbanken Fondbolag Ab lanserade under år 2023 fonden Ålandsbanken Havsvind I, den första fonden i Finland som investerar i havsbaserad vindkraft. Fonden är en stängd fond som investerar i utvecklingsfasen av havsvindkraftsprojektet Noatun Nord, som ligger norr om Åland. Projektet utvecklas och samägs med den svenska vindkraftsutvecklaren OX2. Projektet Noatun Nord är fortfarande i en tidig utvecklingsfas, men i ett skede när vindkraftparken står färdigställd förväntas den bestå av cirka 250 vindkraftverk som tillsammans producerar cirka 20 TWh per år, vilket motsvarar den årliga elförbrukningen i cirka 4 miljoner hushåll.

8. Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt

Ålandsbanken - 8 fn

Mål

Ålandsbankens långsiktiga finansiella mål:

Avkastningen på eget kapital efter skatt (ROE) ska över tid överstiga 15 %. Kärnprimärkapitalrelationen ska överstiga Finansinspektionens minimikrav med 1,75–3,0 procentenheter.

Utdelningsandelen ska vara 60 % eller högre av årets vinst, givet att målet för kapitalstyrkan inte underskrids.

Ålandsbankens klimatmål, se ovan.

Balanserad könsfördelning kvinnor och män där fördelningen är minst 40/60 %.

Ålandsbankens aktiviteter som bidrar till målsättning

Ansvarsfull kreditgivning: Vi vill säkerställa kundens återbetalningsförmåga och försäkra oss om att krediten motsvarar kundens behov. Vi jobbar för att kunna integrera hållbarhetsrisken i riskbedömningen när nya krediter beviljas. Vi erbjuder banktjänster och kreditgivning till privatpersoner och företag av olika storlek.

Ansvarsfulla investeringar: I våra placeringar exkluderas bolag som bryter mot Global Compact, vilket bidrar till att trygga anständiga arbetsvillkor.

Socialt ansvar: Vi jobbar aktivt med integration och mångfald, bland annat genom att välkomna arbets- och språkpraktikanter. Vi arbetar medvetet för att alla medarbetare ska ha lika rättigheter och möjligheter vad gäller villkor och personlig utveckling i sitt arbete. Vår lönemodell och den årliga lönekartläggningen ska säkerställa lika lön för likvärdigt arbete.

Ålandsbankens uppförandekod (Code of Conduct) hjälper oss och våra leverantörer att agera ansvarsfullt och etiskt och ställer krav på att företag skyddar arbetstagares rättigheter och främjar en trygg och säker arbetsmiljö för alla. Vi lägger stor vikt på att samarbetet mellan oss som arbetsgivare och personal samt fackliga representanter hela tiden utvecklas.

11. Hållbara städer och samhällen

Ålandsbanken - 11 fn

Mål

I enlighet med Ålandsbankens klimatmål.

Ålandsbankens aktiviteter som bidrar till målsättning

Ålandsbankens fond Bostadsfonden hjälper till att blanda hyres- och ägarbostäder. Vi skapar sysselsättning och arbetstillfällen och bidrar till minskad segregation. I de lokaler som vi verkar i utökar vi återvinningen av avfall och bidrar på så sätt till att minska miljöpåverkan. Våra medarbetare uppmuntras att använda fossilfria fortskaffningsmedel, alternativt använda kollektivtrafik.

12. Hållbar konsumtion och produktion

Ålandsbanken - 12 fn

Mål

I enlighet med Ålandsbankens klimatmål.

Ålandsbankens aktiviteter som bidrar till målsättning

Ålandsbankens uppförandekod (Code of Conduct) hjälper oss och våra leverantörer att agera ansvarsfullt och etiskt. Vi följer såväl regelverk som policyer om etiskt uppträdande och identifiering och hantering av intressekonflikter. Genom utbildningsinsatser och teknisk utveckling bidrar vi till att bekämpa korruption, penningtvätt och annan brottslig verksamhet. Ålandsbanken har även en framtagen uppförandekod specifikt gällande leverantörer.

Genom Östersjökontot och Östersjökortet med Åland Index har våra kunder möjlighet att göra egna miljövänliga val. Tillsammans med Emmaus Åland har vi gjort det enkelt för personalen att återbruka kläder och skor genom insamlingskärl på vårt huvudkontor.

Vid inköp där produktens natur gör det möjligt, utreder vi alltid möjlighet till begagnade alternativ.

13. Bekämpa klimatförändringarna

Ålandsbanken - 13 fn

Mål

I enlighet med Ålandsbankens klimatmål.

Ålandsbankens aktiviteter som bidrar till målsättning

Vi beräknar CO2e-utsläppen för kärnverksamheten och den egna operativa verksamheten i enlighet med GHG-protokollet. Vi arbetar aktivt utifrån den klimatstrategi som togs fram år 2022, som beskriver hur vi med tydliga mål på årsbasis och längre sikt ska minska utsläppet av de CO2e-utsläpp som vår verksamhet direkt och indirekt orsakar, och därmed nå vårt klimatmål.

Klimatstrategin innefattar årlig uppföljning. För 2023 klimatfinansierar vi CO2e-utsläpp från vår egen verksamhet genom en finansieringsportfölj. I vårt arbete med att bekämpa klimatförändringarna för vi ett nära samarbete och en dialog med UNEP FI och NZBA i utvecklingsarbetet, och arbetar enligt de principer vi antagit som medlemmar i initiativen. Vi arbetar fram vetenskapligt baserade utsläppsmål i enlighet med Science Based Target initiative (SBTi).

Fondbolaget initierar och följer upp antal anslutningar till Science Based Targets initiative. Treasuryavdelningen bidrar ytterligare till att främja en långsiktig hållbarhetsutveckling genom att emittera gröna obligationer i enlighet med Ålandsbankens gröna ramverk.

Hur vi reser har stor betydelse för vår klimatpåverkan. Vår resepolicy är därmed en del av vår klimatstrategi för att nå Ålandsbankens klimatmål.

14. Hav och marina resurser

Ålandsbanken - 14 fn

Mål

I enlighet med Ålandsbankens klimatmål.

Ålandsbankens aktiviteter som bidrar till målsättning

Genom Östersjökontot och Östersjöprojektet bidrar vi och våra kunder till att minska föroreningarna i Östersjön. Olika intressenter erbjuds möjlighet att få medel för att förverkliga sina idéer för ett friskare hav. Vårt miljöarbete startade redan 1997 och har sitt ursprung i vårt läge – mitt i en skärgård. Ett mål är att bidra till en minskning av föroreningarna i Östersjön. Med Östersjöprojektet bidrar vi till detta genom att understöda företag och föreningar som aktivt jobbar mot att minska föroreningar i vattendrag.

15. Ekosystem och biologisk mångfald

Ålandsbanken - 15 fn

Mål

I enlighet med Ålandsbankens klimatmål.

Ålandsbankens aktiviteter som bidrar till målsättning

Genom Åland Index ökar vi våra medarbetares och kunders medvetenhet om det personliga koldioxidavtrycket. Samtidigt jobbar vi för att minska vårt koldioxidutsläpp. Klimatförändringarna utgör en ytterligare belastning på ekosystem och biologisk mångfald.

Ålandsbanken har under år 2023 definierat ett andra målområde: cirkulär ekonomi. Det syftar till att bidra till en ökad resurseffektivitet som i sin tur bidrar till en minskad belastning på ekosystem och biologisk mångfald. Våra medarbetare utbildas och engageras i hållbarhets- och miljöarbetet, bland annat genom lokala håll-naturen-ren-projekt.

Tillsammans med våra kunder, leverantörer, samarbetspartner och anställda fortsätter vi att föra en dialog kring hållbarhet och miljöansvar.

Vi deltar aktivt i sociala medier och övrig media för att dela vårt miljöansvar och bidra till att öka medvetenheten bland övriga intressenter.

Målsättningar inom klimat:

  • Ålandsbanken ska minska CO₂- utsläpp med 50 % fram till år 2030 jämfört med år 2021.

  • Ålandsbanken ska vara klimatneutrala senast år 2035 i linje med Finlands klimatpolitiska beslut.

  • Ålandsbanken ska nå nettonollutsläpp år 2050.

Även övriga FN:s målsättningar är viktiga för oss och våra intressenter. I vår Årsredovisning kan du läsa mer om hur vi kontinuerligt arbetar med dessa.